Πολιτιστικά

Πολιτιστικά Προγράμματα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα
«
Ο ολοκληρωτισμός χθες και σήμερα»
σχολ.έτος 2019-2020

Το σχολικό έτος 2019-2020 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας Πολιτιστικό Πρόγραμμα με θέμα τον ολοκληρωτισμό στο παρελθόν και τις επιβιώσεις του στο σήμερα, το οποίο εμπνεύστηκε από τη θεματική του Προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο «Totalitarian Past and Democratic Present: Lesons for our Future», στο οποίο το σχολείο μας συμμετέχει ως συντονιστικός φορέας. Στο πολιτιστικό αυτό πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Δημητρίου Σαλονικίδη, Γρηγοριάδου Κυριακής και Αχιλλέως Κλαίρης, συμμετείχαν 10 μαθητές της Α Λυκείου. Το Πρόγραμμα είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών αναφορικά με το φαινόμενο του ολοκληρωτισμού, το οποίο εμφανίζεται απειλητικά και πάλι στην εποχή μας. Μέσω του προγράμματος οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τις μεθόδους και τα χαρακτηριστικά του ολοκληρωτισμού και αντιλήφθηκαν ότι το φαινόμενο αυτό αντίκειται στις βασικές ανθρωπιστικές αξίες στις οποίες στηρίχθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Παράλληλα μέσα από την ανακάλυψη των χαρακτηριστικών αυτών οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν ότι ο ολοκληρωτισμός ως τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά αφορά και το σήμερα.

Η τέχνη του ψηφιδωτού στην εκπαιδευτική πράξη
σχολ.έτος 2018-19

Στην ημερίδα για τη διάχυση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών (19.10.18) παρουσιάστηκε από την φιλόλογο Βασιλική Γκράτζιου η εισήγηση "Η τέχνη του ψηφιδωτού στην εκπαιδευτική πράξη". Πρόκειται για εργασία που εκπονείται τα τελευταία πέντε χρόνια στο πλαίσιο του Ομίλου Αρχαιολογίας και του Εργαστηρίου ψηφιδωτού και σχετίζεται με την αρχαιολογία, την αισθητική, τη γλώσσα και τα μαθηματικά. 

​Βασιλική Γκράτζιου

Η Παρουσίαση

 

Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος Erasmus+
«Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας ξένος.....»

Παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη 25/4/18 το πολιτιστικό μας πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών προγραμμάτων, στο Πολιτιστικό κέντρο της Τούμπας.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας ξένος...», στη διάρκεια της παρουσίασης απαγγέλθηκαν ποιήματα με αντιρατσιστικό περιεχόμενο και αποσπάσματα από την θεατρική παράσταση «Βιολογικός μετανάστης» του Αρκά. Τα αποσπάσματα πλαισιώθηκαν από αγγλικούς υπότιτλους, καθώς αποτελούν κομμάτι της παρουσίασης του σχολείου μας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εrasmus+ που έγινε στο Chateau Thierry  της Γαλλίας.

Ευχαριστούμε τους μαθητές της Β΄τάξης που βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της δράσης.

Για να πάρετε το βίντεο πατήστε εδώ

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες: Κυριακή Γρηγοριάδου, Χριστίνα Μιχαηλίδου

Θεατρική παράσταση
«Βιολογικός μετανάστης» του Αρκά

 

Σήμερα Παρασκευή 2 Μαρτίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1 ου Πειραματικού ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», οι μαθήτριες της Β΄ τάξης παρουσίασαν στην ολομέλεια του σχολείου το θεατρικό έργο του Αρκά «Βιολογικός μετανάστης».

Το ανέβασμα του θεατρικού έργου έγινε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος, «Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας ξένος.....» και εντάσσεται στις δράσεις που πλαισιώνουν το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “My involvement as European with Refugee Children”.

Επιλεγμένα κομμάτια του θεατρικού έργου θα πλαισιωθούν με αγγλικούς υπότιτλους και θα παρουσιαστούν στην επόμενη διασχολική συνάντηση Erasmus+ που θα γίνει στο Chateau Thierry στη Γαλλία στις 18/3/2018.

Η επιλογή του έργου έγινε με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα που σχετίζονται με τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη βία που ασκείται εναντίον ατόμων διαφορετικής καταγωγής, κουλτούρας ή θρησκείας.

Λίγα λόγια για το έργο.

Ένα αριστερό νεφρό, μετά από ένα τροχαίο, μεταμοσχεύεται σε έναν οργανισμό που είναι ήδη σε αιμοκάθαρση. Ενώ ο οργανισμός βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης μετά την εγχείρηση, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να απομονώσει και να «σκοτώσει» το ξένο νεφρό, στη συνέχεια ......

Την επιμέλεια του έργου είχαν οι καθηγήτριες

Γρηγοριάδου Κυριακή, βιολόγος

Μιχαηλίδου Χριστίνα, μαθηματικός

ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
«ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ»

Με την ταινία μικρού μήκους «Το παιχνίδι» ολοκληρώνεται εφέτος η πορεία της Ομάδας Κινηματογράφου του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος». Η ταινιούλα αναμένεται να «ταράξει τα νερά» και να εγείρει συζητήσεις κι αντιρρήσεις, καθώς είναι μια σκληρή κι αυστηρή ματιά των εφήβων στον κόσμο των ενηλίκων, έναν κόσμο που κάποτε φαντάζει τα μάτια τους γεμάτος ψέμα, υποκρισία, ατομικισμό, κυριαρχούμενος από την αρχή του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Ευχαριστούμε τους φοιτητές Γιαννακόπουλο Κωνσταντίνο, Καρανίκα Νεκτάριο και Κουμούρη Βαγγέλη, για όσα μας έμαθαν και για την πολύτιμη βοήθειά τους στη δημιουργία της ταινίας

Η μορφή της γυναίκας στις εικαστικές τέχνες
σχολ. έτος 2016-17

Κατά το σχολικό έτος 2016-17 υλοποιήθηκε από το  τμήμα Ιστορίας Τέχνης Επιλογής της Γ΄Λυκείου στο πλαίσιο της ύλης του μαθήματος και με υπεύθυνη καθηγήτρια την Βασιλική Γκράτζιου το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο "Η μορφή της γυναίκας στις εικαστικές τέχνες".  Το πρόγραμμα, το υλικό του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μάθημα της Φιλοσοφίας, παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Πολιτιστικών προγραμμάτων  τον Μάιο του 2017.

Βασιλική Γκράτζιου

Η Ταινία

Εκδήλωση για θύματα trafficking και ενδοοικογενειακής βίας

Σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων στο σύγχρονο κόσμο (human trafficking). Η εκδήλωση οργανώθηκε από τα μέλη της οργάνωσης κοινωνικής προσφοράς και στήριξης για θύματα trafficking και ενδοοικογενειακής βίας, HopeSpot_Κέντρο Ελπίδας (http://www.hopespot.gr). Οι μαθητές της Α΄Τάξης παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη σχετική εισήγηση και συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.  

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Αγαπημένοι μας φίλοι, όλοι εσείς που ήρθατε κοντά μας αυτές τις μέρες για να συμπληρώσετε το παζλ της αγάπης μας για την Μυρτώ, είναι 2140 και μόλις μετρήσαμε τα δώρα σας για την Μυρτούλα μας. Το ποσό που συγκεντρώσαμε, μετά από καταμέτρηση που έγινε ενώπιον εκπροσώπων του συλλόγου καθηγητών, του συλλόγου γονέων και των μαθητών εθελοντών ανέρχεται στις 3038 ευρώ.

Αποδείξατε πως όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Φίλοι μας κοντινοί και μακρινοί που ήρθατε για να μας στηρίξετε, μαθητές μας τωρινοί και απόφοιτοι του σχολείου μας, δημιουργοί και εσείς οι άγνωστοι που ήρθατε με την καρδιά σας να στηρίξετε την την Μυρτούλα και την μητέρα της και σας νιώσαμε σαν φίλους από παλιά γίνατε όλοι πολύτιμοι συνεργάτες μας στην προσπάθειά μας. Όσα ευχαριστώ και να πούμε είναι λίγα.

Η καρδιά μας ανήκει ειλικρινά σε όλους εσάς που μας στηρίξατε ο καθένας με τον τρόπο του. Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν όλη αυτή την χρονιά μέχρι να δούμε την Μυρτούλα μας να κοιμάται στο σπίτι της κοντά στους δικούς της.

Η αγάπη πάντα βρίσκει τρόπο να πολλαπλασιάζεται.

Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι Δευτέρα 28/11/1016 στον  αγώνα του ΠΑΟΚ με τον ΑΤΡΟΜΗΤΟ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα διαθέσει στη Μυρτώ ένα ποσοστό από τα έσοδα του στην Μυρτώ.

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΠΑΛΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΡΤΩ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!!!!!

«Τι με ρωτάς τώρα;»
Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από την Ομάδα Κινηματογράφου

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Τι με ρωτάς τώρα;», αφιερωμένο στη φετινή Γ΄Λυκείου, είναι το νέο δημιούργημα της Ομάδας Κινηματογράφου 1ου Πειραματικού ΓΕΛ «Μανόλης Ανδρόνικος». Η ταινιούλα, που προβλήθηκε για πρώτη φορά δημόσια στη φετινή τελετή αποφοίτησης, βασίζεται σε συνεντεύξεις που έδωσαν μαθητές της τελευταίας τάξης στα παιδιά της ομάδας κινηματογράφου (Νοϊτση Δημήτρη, Παντελή Νατάσα, Παπαγεωργίου Θεόφιλο, Τζολόπουλο Γιώργο, Τσόρμπα Βιβή,  Χριστοδουλίδου Ελευθερία) υπό την επίβλεψη της κας Γρηγοριάδου Αναστασίας και έκανε αίσθηση για τον ρυθμό, το χιούμορ, τη σπιρτάδα (χάρη στο μοντάζ του Γιώργου και του Θεόφιλου κυρίως!) αλλά και τα σοβαρά θέματα που θίγει αναφορικά με την απαιτητική αυτή τάξη. Ευχαριστούμε τόσο την Ομάδα Κινηματογράφου, όσο και τους μαθητές της φετινής Γ΄ Λυκείου που συνεργάστηκαν για το ωραίο αυτό αποτέλεσμα.

Απολαύστε την ταινία

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο
Πολιτιστικό πρόγραμμα

Ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη μιας ομάδας 23 μαθητών και μαθητριών του Λυκείου μας στη Λευκωσία στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «Ταξίδι στην Κύπρο της Αιχμαλωσίας». Οι μαθητές μας, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του Λυκείου Κύκκου Β?, παρουσίασαν τη θεατρική δραματοποίηση που είχαν ετοιμάσει με αφορμή το βιβλίο του Γ. Χαριτωνίδη «Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια», επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς,  αλλά και ιστορικούς χώρους συνδεδεμένους με την πρόσφατη τραγική ιστορία της Μεγαλονήσου, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα του Αγώνα της ΕΟΚΑ και της εισβολής στην Κύπρο. Στις συγκινήσεις αυτές έρχονται να

«ΥΦΑΝΕΤ»
Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια πρώτη ?και συντομότερη- εκδοχή της νέας ταινίας από την Ομάδα Κινηματογράφου του σχολείου μας και έχει ήδη αποσταλεί στον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας πλανήτης?μια ευκαιρία». Πρόκειται για ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της ΥΦΑΝΕΤ, τα απομεινάρια του οποίου βρίσκονται στην περιοχή μας.  Η παραγωγή της ταινίας έγινε με ευθύνη της κας Γρηγοριάδου Αναστασίας και βασίστηκε σε έρευνα που διεξήχθη την προηγούμενη σχολική χρονιά στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας υπό την επίβλεψη της κας Κοκκινίδου Αυγής. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ και περιμένουμε την διευρυμένη και πιο ολοκληρωμένη εκδοχή της ταινίας.

Σενάριο: Αναστασία Γρηγοριάδου, Άννα-Μελίνα Χατζηλαζάρου

Σκηνοθεσία: Από όλη την ομάδα

Κάμερα-Ηχοληψία-Μοντάζ: Κωνσταντίνος Καναβούρας

Επιμέλεια αφίσας/εξωφύλλου dvd: Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου

Παίζουν οι: Άννα-Μελίνα Χατζηλαζάρου (Μελίνα), Φωτεινή Καραγκιαούρη (Μαμά), Βιβή Τσόρμπα (Βιβή), Γιώργος Εφραιμίδης (νεαρός της ΥΦΑΝΕΤ), Θεοδόσης Συκάς (Καθηγητής Οικονομίας).

Δείτε το

Χρώμα στην τέχνη και στην επιστήμη
σχολ. έτος 2014-15

Χρώμα στην τέχνη και στην επιστήμη σχολ. έτος 2014-15 και Παρουσίαση στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. Σεπτ. 2016

Κατά το σχολικό έτος 2014-15 υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ομίλων Αρχαιολογίας και Δημιουργικής Γραφής και με υπεύθυνες καθηγήτριες τις φιλολόγους Βασιλική Γκράτζιου και Αλίκη Συμεωνάκη το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο "Χρώμα στην τέχνη και στην επιστήμη"Το πρόγραμμα, που συνδυάζει Αρχαιολογία, Φυσική, Χημεία και Δημιουργική Γραφή, παρουσιάστηκε σε ιδιαίτερη εκδήλωση στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και σε σχετική Ημερίδα στο τμήμα Φυσικομαθηματικής του Α.Π.Θ.  για τους καθηγητές τον Σεπτέμβριο του 2016.

Βασιλική Γκράτζιου

Η Παρουσίαση

 

Ο Asterix στη Θεσσαλονίκη
σχολ. έτος 2012-13

Κατά το σχολικό έτος 2012-13 υλοποιήθηκε από τα δύο τμήματα της Α΄Λυκείου στο πλαίσιο της ύλης της Αρχαίας Ιστορίας και με υπεύθυνη καθηγήτρια την Βασιλική Γκράτζιου το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο "Ο Asterix στη Θεσσαλονίκη". Το πρόγραμμα, που σχετίζεται και με τη Δημιουργική Γραφή, παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Πολιτιστικών προγραμμάτων και στη σχετική Ημερίδα για τους καθηγητές τον Μάιο του 2013.

Βασιλική Γκράτζιου

Η αφίσσα και η παρουσίαση

Το ηλεκτρονικό περιοδικό του Σχολείου μας

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το ηλεκτρονικό περιοδικό του Σχολείου μας που φέρει την ονομασία "Πειρο-τέχνημα" και αποτελεί καρπό εργασιών μαθητών της Α' και Β' Λυκείου στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος με υπευθύνους καθηγητές τους Φιλολόγους Δ. Ποιμενίδου και Δ. Σαλονικίδη:

 http://schoolpress.sch.gr/peirotexnima/

 

Το ηλεκτρονικό περιοδικό "Ιχνηλάτης"

Απο τον παρακάτω σύνδεσμο έχετε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό περιοδικό "Ιχνηλάτης" που έχει παραχθεί από μαθητές του σχολείου μας με την επιμέλεια των φιλολόγων Δ. Σαλονικίδη και Δ. Ποιμενίδου.

 http://madmagz.com/magazine/216317#/page/1

Ταρτούφος
του Μολιέρου

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011, 8.00 μμ. Στο θεατράκι του σχολείου

 

tartoufo

Η θεατρική ομάδα του 1ου Πειραματικού Λυκείου «Μανόλης Ανδρόνικος» μέσω του Πολιτιστικού Προγράμματος «θεατρικό εργαστήρι» και ακολουθώντας την παράδοση που δημιούργησε ο κύριος Γιώργος Φράγκογλου ?αποπειράται? να ανεβάσει την γνωστή κωμωδία του Μολιέρου ?Ταρτούφος?.

 

 

 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ

Κυρα-Πετρούλα: μητέρα του Οργώνη ? Φαρμάκη Κων/να

Πρόγραμμα ?Ευ-ζην?

Τεχνικές επικοινωνίας με τους εφήβους, ενδυνάμωση των σχέσεων στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας

Το ημερολόγιο των συναντήσεων μας 2011-2012

Στη πρώτη φάση του προγράμματος η προσπάθεια μας εστιάστηκε στην επικοινωνία των μαθητών της Α΄ τάξης μεταξύ τους. Η αναγκαιότητα αυτή επιβλήθηκε, από την διαπίστωση των καθηγητών της Α΄ τάξης ότι κάποιοι μαθητές της Α τάξης φαίνονται εντελώς απομονωμένοι από τους υπόλοιπους. Άρα το ζητούμενο ήταν και είναι: η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών της Α τάξης. Για να επιτύχουμε τον τελικό μας στόχο οργανώσαμε και συνεχίζουμε να οργανώνουμε μια σειρά από συναντήσεις διάρκειας 1-2 ωρών ανάλογα με το περιεχόμενο της συνάντησης. Στις συναντήσεις παίρνουν μέρος όλα τα παιδιά από τα δύο τμήματα της Α Λυκείου- συνολικά 54 μαθητές και μαθήτριες. Η δομή των τμημάτων διατηρήθηκε και οι συναντήσεις γίνονται παράλληλα, για τα δύο τμήματα, με συντονιστές δύο καθηγητές ένα για το κάθε τμήμα. Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα των συναντήσεων μας όπως υλοποιήθηκε μέχρι την 10η συνάντηση. Το πρόγραμμα θα σταματήσει για την φετινή χρονιά στην 12η συνάντηση. Η επιθυμία των μαθητών που συμμετέχουν είναι να το συνεχίσουμε και την επόμενη σχολική χρονιά. Τα παιδιά αισθάνονται ότι έχουν γνωριστεί καλύτερα και ότι έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις τους, όμως πιστεύουν ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να αισθανθούν όλοι απόλυτα, μέλη της ομάδας του τμήματος τους.

1η, 2η ,3η Συνάντηση: Γνωριμία μελών- Σύσφιξη σχέσεων

1.Παρουσιάστηκε ο καθηγητής.

2. Ο κάθε μαθητής τράβηξε ένα κλήρο.-Σχηματίστηκαν τα ζεύγη.

Έκθεση φωτογραφίας "Μικρά πράσινα θαύματα"

Μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στην έκθεση φωτογραφίας "Μικρά πράσινα θαύματα", την οποία διοργάνωσαν το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το Γραφείο Πολιτιστικών θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. 

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Μάιο του 2012.

 

Ιατροπούλου Σοφία "ΧΑΝΘ"

Πρόσθετες πληροφορίες