Ταρτούφος
του Μολιέρου

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011, 8.00 μμ. Στο θεατράκι του σχολείου

 

tartoufo

Η θεατρική ομάδα του 1ου Πειραματικού Λυκείου «Μανόλης Ανδρόνικος» μέσω του Πολιτιστικού Προγράμματος «θεατρικό εργαστήρι» και ακολουθώντας την παράδοση που δημιούργησε ο κύριος Γιώργος Φράγκογλου ?αποπειράται? να ανεβάσει την γνωστή κωμωδία του Μολιέρου ?Ταρτούφος?.

 

 

 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ

Κυρα-Πετρούλα: μητέρα του Οργώνη ? Φαρμάκη Κων/να

Οργώνης: ένας αστός ? Κάργας Βασίλης

Ελμίρα: δεύτερη γυναίκα του Οργώνη ? Φαρδή Αλεξάνδρα

Δάνης: γιος του Οργώνη ? Πεγιάς Γιώργος

Μαριάννα: κόρη του Οργώνη ? Υμέρι Ρετζίνα

Βαλέρης: μνηστήρας της Μαριάννας ? Γιάγκου Ανδρέας

Κλεάνθης: κουνιάδος του Οργώνη ? Πατσέ Σοφία

Ταρτούφος: υποκριτής και θρήσκος ? Κουλάς Γιάννης

Ντορίνα: υπηρέτρια της Μαριάννας ? Καψάλα Σωτηρία

Κύριος Νομικός: δικαστικός κλητήρας ? Γραμμενίδου Κατερίνα

Ένας Αστυνομικός: Φοροτζίδης Χρήστος

Μουσική Επιμέλεια: Σταύρος Τράκας

Δημιουργία και επιμέλεια αφίσας και προγράμματος: Γιάγκου Ανδρέας

Υπεύθυνη Προγράμματος: Αντικουλάνη Κυριακή

Ευχαριστώ πολύ τα παιδιά για την διάθεση και την συνέπεια που επέδειξαν στις πρόβες σ όλη την διάρκεια της χρονιάς και κατά την διάρκεια των Πασχαλινών διακοπών.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Μολιέρος ήταν ο μεγαλύτερος γιος ενός έμπορου υφασμάτων στο Παρίσι. Ο πατέρας του Μολιέρου τον προόριζε να γίνει θαλαμηπόλος του βασιλιά. Φοίτησε σε ένα Ιησουητικό κολέγιο στο Παρίσι. Την πρώτη του επαφή με το θέατρο την έκανε μαζί με τον παππού του, ο οποίος αγαπούσε το θέατρο. Στα 16 του χρόνια έφυγε να σπουδάσει νομική στην Ορλεάνη. Όταν επέστρεψε στο Παρίσι έγινε δικηγόρος. Το 1642 γνώρισε μία ηθοποιό, την Μαντλέν Μπεζάρ (Madeleine Bejart), η οποία ενίσχυσε την αγάπη του για το θέατρο. Ο πατέρας του όμως ήταν αντίθετος προς το θέατρο.

Το 1658 ο Μολιέρος επέστρεψε στο Παρίσι και άρχισε να έχει επαφές με τον αδερφό του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄. Προσκλήθηκε να παρουσιάσει μερικά έργα στην βασιλική αυλή. Το 1659 εμφανίστηκε το έργο του "Οι γελοίες κομψές κυρίες", το οποίο έκανε θραύση και κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη του βασιλιά.

Τον Μάιο του 1664 ο Μολιέρος, που είχε γίνει διευθυντής του θεατρικού θίασου του βασιλιά παρουσίασε 4 νέα θεατρικά κομμάτια: την Πριγκίπισσα της Ελίδας (La Princesse d'?lide), τον Γάμο με το στανιό, τους Εκνευριστικούς και τον Ταρτούφο (Le Tartuffe). 

Ο Μολιέρος γράφει τον Ταρτούφο το 1664, σε ηλικία 43 χρονών.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των θρησκόληπτων της αυλής του Λουδοβίκου ΙΔ΄, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό αίρεση η μέχρι τότε εύνοια που είχε ο συγγραφέας από τον βασιλιά. Πέντε χρόνια αργότερα (1669), και ύστερα από αρκετές απαγορεύσεις και περιπέτειες, ο Μολιέρος θα πάρει την άδεια να παρουσιάσει το έργο του χωρίς καμία περικοπή.

Ο Ταρτούφος είναι η ενσάρκωση της θρησκευτικής υποκρισίας, εξ ου και όρος ?ταρτουφισμός? που ισχύει μέχρι σήμερα.

Η γνωστή κωμωδία του Μολιέρου, ο 'Ταρτούφος', καταπιάνεται με τα μεγάλα ελαττώματα των ανθρώπων, τα οποία αντικατοπτρίζονται στο πρόσωπο του βασικού θεατρικού ήρωα. Ο 'Ταρτούφος' είναι ένας λάγνος εγωιστής, ένας αρρωστημένος υποκριτής, που εμπορεύεται την εμπιστοσύνη των άλλων προς το συμφέρον του και δεν διστάζει να τους εξαπατά με οποιονδήποτε τρόπο. Κάποια στιγμή όμως, η μάσκα της υποκρισίας πέφτει, η φιληδονία του και η υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό του τον προδίδουν, ενώ ο ίδιος ταπεινώνεται και τιμωρείται.

Πρόσθετες πληροφορίες