Αρχαιολογίας, Τέχνης και Επιστήμης 2015-2016

Ο όμιλος Αρχαιολογίας, Τέχνης και Επιστήμης από την κα Βασιλική Γκράτσιου

Όμιλος Αρχαιολογίας Τέχνης και Επιστήμης
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 οι μαθητές του ομίλου μας είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να πάρουν συνέντευξη από την ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας  της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκηςκ. Χρυσούλα Παλιαδέλη. Η κ.Παλιαδέλη, η οποία υπήρξε βοηθός του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου και συνεργάστηκε μαζί του στην ανασκαφή της Βεργίνας, έδωσε την ευκαιρία στις μαθήτριες και στους μαθητές μας να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του μεγάλου αρχαιολόγου. Επίσης τους κατατόπισε σχετικά με την πορεία της Πανεπιστημιακής ανασκαφής της Βεργίνας, την οποία διευθύνει από το 2001,  τα νεότερα ευρήματα και την σύγχρονη επιστημονική έρευνα.

Φωτογραφίες

Όμιλος Αρχαιολογίας Τέχνης και Επιστήμης
Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016,μετά την προβολή φωτογραφικού υλικού από το 2ο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και τη συζήτηση σχετικά με την παρουσία της ομάδας μας, ακολούθησε ο προγραμματισμός για τα επόμενα βήματά μας. Πρόκειται για τη συμμετοχή του ομίλου μας στον εορτασμό των 25 χρόνων του σχολείου μας με ένα αφιέρωμα στον Μανόλη Ανδρόνικο και την προετοιμασία του σχετικού υλικού. Κυρίως όμως οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις ανακοινώσεις που έγιναν στην 29η Συνάντηση με θέμα το Αρχαιολογικό ΄Έργο στη Μακεδονία και Θράκη, που είναι σε εξέλιξη και ακολούθησε σχετική πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Όμιλος Αρχαιολογίας Τέχνης και Επιστήμης
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2016

Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2016 οι μαθήτριες και οι μαθητές του ομίλου μας  μοιράστηκαν τις αρμοδιότητές τους (powerpoint, φωτογράφιση κ.ά.) και έκαναν τις τελευταίες πρόβες για την αυριανή τους παρουσίαση στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο.  Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016  η ομάδα μας ήταν η πρώτη που παρουσίασε την εισήγησή της στο διήμερο 2ο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζοντας το ψηφιδωτό που είχαμε ετοιμάσει και την  εισήγηση του ομίλου μας με τον τίτλο «Με αφορμή την δημιουργία ενός ψηφιδωτού. Από τα ψηφιδωτά της Ραβένας στον Klimt?.  Η ποιότητα της εργασίας, τόσο του εικαστικού έργου, όσο και της εισήγησης ήταν, κατά κοινή ομολογία, υψηλής ποιότητας και η παρουσία όλων των μελών της ομάδας ήταν άψογη και απέσπασε θερμά σχόλια.

Φωτογραφίες

Όμιλος Αρχαιολογίας Τέχνης και Επιστήμης
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 Ασχοληθήκαμε με την προφορική παρουσίαση της εργασίας μας και του powerpoint, που ολοκληρώθηκε, για την εισήγηση του ομίλου μας στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο.

Όμιλος Αρχαιολογίας Τέχνης και Επιστήμης
Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 ξεκινήσαμε με την κοπή της βασιλόπιτας του ομίλου μας. Στη συνέχεια όσοι παρακολουθήσαμε την ομιλία της κ.Χρ.Παλιαδέλη  με θέμα «Η Αρχαία Μακεδονία και οι άλλοι» στις 12.1.16  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ενημερώσαμε τα υπόλοιπα μέλη του ομίλου και αποφασίσαμε να προετοιμαστούμε για τη συνέντευξη που πρόκειται να μας παραχωρήσει. Στη συνέχεια συνεχίσαμε με την κατασκευή των αντιγράφων νεολιθικών ειδωλίων, κυκλαδικών τοιχογραφιών, μυκηναϊκών σπιτιών από πηλό, καθώς και του ψηφιδωτού της Ραβένα για το 2ο Θεολογικό Συνέδριο.

Φωτογραφίες

Όμιλος Αρχαιολογίας Τέχνης και Επιστήμης
Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Στην πρώτη συνάντηση  του ομίλου μας για το 2016, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, στραφήκαμε στην πρακτική πλευρά της αρχαιολογικής γνώσης. Στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα την αρχαία τέχνη, επιλέξαμε έργα τέχνης (μικροτεχνίας και ζωγραφικής) διαφορετικών περιόδων (νεολιθικής, κυκλαδικής, μυκηναϊκής, κλασικής) και αρχίσαμε να δημιουργούμε αντίγραφά τους με βάση τον πηλό. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει και στις επόμενες δύο συναντήσεις. Συγχρόνως προετοιμάζουμε ένα ψηφιδωτό για τη συμμετοχή μας στο 2ο Θεολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. 

Φωτογραφίες

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
«ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ - Σχολ. Έτος 2015-16

Υπεύθυνη : Bασιλική Γκράτζιου

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015 συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά οι μαθητές του Ομίλου (σε μια πρώτη άτυπη συνάντηση). Μετά την πρώτη γνωριμία τα παιδιά ενημερώθηκαν για την πορεία των ανασκαφών  στην Αμφίπολη με αφορμή την παρουσίαση της ανασκαφικής ομάδας στο Α.Π.Θ., στην οποία παρευρέθηκαν μέλη του του ομίλου μας. Η ενημέρωση έγινε με τη βοήθεια του Ημερολογίου Ανασκαφής με μορφή powerpoint, το οποίο δημιουργήθηκε και συμπληρώνεται ήδη από την προηγούμενη χρονιά από την υπεύθυνη του Ομίλου και των πρόσφατων δημοσιευμάτων στον τύπο.  Ακολούθησε συζήτηση για τους θεματικούς κύκλους με τους οποίους θα ασχοληθούμε φέτος. Τέλος επισκεφθήκαμε το μικρό μουσείο που δημιουργήσαμε στο χώρο του σχολείου με έργα των μαθητών από την προηγούμενη χρονιά

Όμιλος Αρχαιολογίας Τέχνης και Επιστήμης
22.11.15 ΙΝCANTADAS

Αντί της εβδομαδιαίας συνάντησής μας την Παρασκευή 20/11/2015, πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του Ομίλου Αρχαιολογίας επίσκεψη στην Έκθεση με τον τίτλο «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις και τα μουσικά όργανα των Αρχαίων Ελλήνων», στην οποία εκτίθενται  και τα αντίγραφα των «Μαγεμένων»  (στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης) την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την  έκθεση «ToΑρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και στο μέλλον» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι δύο επισκέψεις διήρκεσαν από τις 11 π.μ. ως τη 1.30μ.μ. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν απολύτως ικανοποιητική και τα σχόλιά τους ενθουσιώδη.

Δείτε τις φωτογραφίες

Όμιλος Αρχαιολογίας Τέχνης και Επιστήμης -
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 ασχοληθήκαμε με την κατασκευή αντιγράφων αρχαίων επιγραφών και νομισμάτων από σοκολάτα. Για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιήσαμε μήτρες από σιλικόνη, σκεύη για μπεν μαρί,  ειδικό θερμόμετρο και σοκολάτα. Ομαδοσυνεργατική στην πράξη, γνώσεις φυσικής αλλά και ζαχαροπλαστικής, επιδεξιότητα και υπομονή ήταν απαραίτητα. Οι προσπάθειά μας φαίνεται ότι στέφθηκε από επιτυχία, αλλά το σίγουρο είναι ότι μας άφησε μια γλυκιά γεύση.

Δείτε τις φωτογραφίες

Όμιλος Αρχαιολογίας Τέχνης και Επιστήμης
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 στον Όμιλο προστέθηκαν δύο ακόμη μαθήτριες, από το σχολείο μας αυτή τη φορά. Μετά από μια πρώτη ενημέρωση για τα πρόσφατα ευρήματα των ανασκαφών της Πύλου ασχοληθήκαμε με το θέμα του νομίσματος ξεκινώντας από τους σφραγιδολίθους και τα σφραγίσματα  και καταλήγοντας στην τεχνική κατασκευής και τους λόγους της δημιουργίας των αρχαίων νομισμάτων. Κάθε μέλος της ομάδας μας παρουσίασε το δικό του νόμισμα και συζητήθηκαν όλα τα στοιχεία  (απεικονίσεις, επιγραφές, ιστορικά γεγονότα, πολιτικά μηνύματα). Στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιοποιήθηκαν η νομισματική μας  συλλογή και σχετική βιβλιογραφία, ενώ έγινε παρουσίαση του θέματος με τη βοήθεια powerpoint . 

Φωτογραφία

Πρόσθετες πληροφορίες