Όμιλοι Σχολ. Έτους 2020-2021

ΟΜΙΛΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΝΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ

1ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος
Σχολ. Έτος 2020-2021

Οι όμιλοι ενδιαφερόντων δίνουν την δυνατότητα στους μαθητές να ασχοληθούν με αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν, να επισκεφθούν χώρους έξω από το σχολείο και στους καθηγητές να τους γνωρίσουν καλύτερα. Πολλοί από τους αναφερόμενους ομίλους λειτουργούν στο σχολείο με ιδιαίτερη επιτυχία από το σχολικό έτος 2012-13 έως σήμερα.

Δεν υπάρχουν άρθρα σε αυτήν την Κατηγορία. Ωστόσο, εάν εμφανίζονται υποκατηγορίες σε αυτήν τη σελίδα, μπορεί να περιέχουν άρθρα.

Υποκατηγορίες

Περιγραφή ομίλου
Συντονιστές καθηγητές: Δρ. Αχιλλέως Κλαίρη-Δρ. Παπαδόπουλος Σταύρος (Φυσικοί)

Όμιλος Πειρ. Και. Ομαδόν 2020-2021

Περιγραφή

Χρονική διάρκεια Ομίλου: 2 ώρες

Ο όμιλος Πειραμάτων και Καινοτομίας ΠΕΙΡ.ΚΑΙ.ΟΜΑΔΟΝ έχει μακρά παρουσία στο σχολείο μας. Το πεδίο θεματολογίας του είναι επιστημονικά ευρύ αλλά και πολύ διασκεδαστικό. Ασχολούμαστε με δημιουργικά πειράματα με απλά υλικά, δωμάτια απόδρασης, φυσικά μαγικά, διαγωνισμούς EUSO, Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής, Διαγωνισμούς Δημιουργικών Πειραμάτων, το Πρόγραμμα "Η φόρμουλα 1 στα σχολεία" και πολλά άλλα. Υπεύθυνοι του Ομίλου είναι η κα Κλαίρη Αχιλλέως και ο κ Σταύρος Παπαδόπουλος, Δρ. Φυσικοί. Στο επισυναπτόμενο αρχείο μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από πολλές δραστηριότητες του Ομίλου. Καλή σας διασκέδαση!

Εργαστήρι Ηθικής Ανάπτυξης
Συντονιστές καθηγητές: Θεοδόσης Συκάς

Χρονική διάρκεια Ομίλου: 2 ώρες

Δευτέρα, 14:00 - 16.00

Ο όμιλος Κινηματογράφου ......... 

Περιγραφή ομίλου
Υπεύθυνος Ομίλου: Ι. Ζήκου, Πληροφορικός

Ένας όμιλος για τους μαθητές που θέλουν να μάθουν να προγραμματίζουν χρησιμοποιώντας την γλώσσα C, Ο Όμιλος κάνει μαθήματα κάθε Τρίτη και ώρα 1500

 

Περιγραφή ομίλου
Υπεύθυνες καθηγήτριες Ομίλου : Α. Γραμματικοπούλου, Χ. Μιχαηλίδου:

Ο όμιλος των μαθηματικών Brain Challenge γίνεται για 7η χρονιά στο σχολείο μας. Φέτος θα ασχοληθούμε με θέματα λογικής, χωρικής ικανότητας, γρίφους και θα διδαχθούν κάποια μαθηματικά θέματα που βρίσκουν εφαρμογές στους γρίφους (συνδυαστική, πιθανότητες, γράφοι). Προσεγγίζουμε με παιχνιώδη τρόπο μαθηματικές έννοιες και προβλήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νοημοσύνης.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Α. Γραμματικοπούλου, Χ. Μιχαηλίδου

Προ-typos: Σχολικό περιοδικό στο περιβάλλον schoolpress
Υπεύθυνοι καθηγητές Ομίλου: Βασίλης Αδαμόπουλος & Ευγενία Τσιουπλή

Αναζητήσεις Λυκείου Μανόλης Ανδρόνικος (Α.Λ.Μ.Α)

Χρονική διάρκεια: 3 ώρες

Με τον όμιλο αυτό επιδιώκεται να δοθεί η ευκαιρία στους/ις μαθητές/τριες να εμπλακούν, ενεργά, στη διαδικασία δημιουργίας, σύνταξης και μορφοποίησης μιας σχολικής, διαδικτυακής εφημερίδας. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται η αυτενέργεια των μαθητών/τριων η παραγωγή γραπτού λόγου σε αυθεντικές επικοινωνιακές περιστάσεις αλλά και η ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας και της εξωστρέφειας του σχολείου.

Στόχοι:

  • Κριτικός γλωσσικός γραμματισμός: εξοικείωση των μαθητών με τον τρόπο προσέγγισης και τα στάδια σύνταξης διαδικτυακών πολυτροπικών κειμενικών ειδών και τη σχέση των γλωσσικών επιλογών με τους στόχους του συντάκτη
  • Γλωσσικός γραμματισμός: καλλιέργεια δεξιοτήτων που αφορούν στην παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου
  • Γραμματισμός στα μέσα: αξιοποίηση πολυμεσικών τεχνικών ανάδειξης και νοηματοδότησης ενός κειμένου και καλλιέργεια της ικανότητας αξιολόγησης της διαδικτυακής πληροφορίας
  • Παιδαγωγικός στόχος: Καλλιέργεια ομαδοσυνεργατικού κλίματος ομαδοσυνεργατική μέθοδος, διερευνητική μάθηση

 

Ο ιστοχώρος της εφημερίδας είναι: https://schoolpress.sch.gr/alma/

Αθλήματα Ρακέτας - Εύ  Αγωνίζεσθαι & Καλλιέργεια Ομαδικού Πνεύματος
Υπεύθυνος Ομίλου: Τσιάμης Αστέριος

Τρίτη 14:00-15:30.

Να γνωρίσουν οι μαθητές μη διαδομένα αθλήματα ρακέτας (tennis-beachtennis). Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι μαθητές θα γνωρίσουν τις τεχνικές-τακτικές των παραπάνω αθλημάτων, βελτιώνοντας παράλληλα τόσο τη φυσική τους κατάσταση, όσο και τις αντιληπτικές ικανότητες. Οι μαθητές θα μάθουν να αγωνίζονται, να δρουν συλλογικά, να καθορίζουν στόχους, να προσπαθούν, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Θα εκπαιδευτούν να αθλούνται  «διά βίου» με σεβασμό στους συναθλητές και αντιπάλους τους. Τέλος θα πραγματοποιηθεί διδακτική επίσκεψη σε ένα όμιλο αντισφαίρισης και θα οργανωθεί τουρνουά για τους μαθητές

Περιγραφή ομίλου ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ
Υπεύθυνη Ομίλου: Ποιμενίδου Δέσποινα ΠΕ02 Φιλόλογος

Παρασκευή 14.00- 16.00

Στον Όμιλο Ρητορικής οι μαθητές ασκούνται στη διατύπωση ορθής και τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας υπέρ ή κατά μιας θέσης, μαθαίνουν να είναι ενεργοί ακροατές και να επεξεργάζονται κριτικά μια θέση διατυπώνοντας ερωτήματα, ευαισθητοποιούνται απέναντι σε κοινωνικά προβλήματα και τέλος αναπτύσσουν πνεύμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και υγιούς ανταγωνισμού. Σκοπός είναι μέσα από τη συμμετοχή τους σε δίκτυο σχολείων για τη Ρητορική στην Εκπαίδευση και σε Αγώνες Επιχειρηματολογίας σε πανελλήνιο και περιφερειακό επίπεδο οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες

α) να αναπτύξουν την ικανότητα να χειρίζονται τον λόγο ως μέσο πειθούς, υποστήριξης και υπεράσπισης των προσωπικών τους θέσεων, διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους και

β) να καλλιεργήσουν κριτική στάση απέναντι στον λόγο των άλλων, να αποκωδικοποιούν τόσο το περιεχόμενό του όσο και τις προθέσεις του άλλου ομιλητή.

Οι συναντήσεις του Ομίλου πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα σε μέρα που εξυπηρετεί τους μαθητές/τριες.

Περιγραφή ομίλου: Αρχαιολογίας και εργαστήριο ψηφιδωτού

Η αφίσα

Πέμπτη 14.00-16.00

Ένας όμιλος για όλους τους μαθητές που θέλουν να έρθουν σε  επαφή με έναν υπέροχο κόσμο, τον κόσμο της Αρχαιολογίας και της Τέχνης, να ερευνήσουν τα μυστικά του και να ανακαλύψουν  τη σχέση του με τις θετικές επιστήμες. Έρευνα, ενημέρωση για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της αρχαιολογίας, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και προετοιμασία για ξενάγηση από τους ίδιους τους μαθητές, κατασκευές (αρχαίες επιγραφές από πηλό ή σοκολάτα).  Ένα διαχρονικό ταξίδι, του οποίου η πορεία του θα οριστεί και από τους μαθητές ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Φέτος θα ασχοληθούμε μεταξύ άλλων με την εκμάθηση της τέχνης του ψηφιδωτού - θεωρητική και πρακτική - δημιουργώντας ένα αντίγραφο ψηφιδωτού δαπέδου από το ανάκτορο του Γαλερίου στη Θεσσαλονίκη.

Υπεύθυνη: Bασιλική Γκράτζιου  (Φιλόλογος και Διδάκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας)

Περιγραφή ομίλου M.U.N.

Τρίτη 13:50 - 14:50

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ζώντας πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη είναι πολλά, και πολλά από αυτά τα προβλήματα είναι τρομερά. Η ανθρώπινη παρέμβαση έχει ως αποδέκτες τον άνθρωπο και το περιβάλλον και είναι, πολύ συχνά, και σε μεγάλο βαθμό καταστροφική. Αν ως παράδειγμα πάρουμε τα παιδιά, ακόμη κι όταν δεν αγνοούμε ότι τα παιδιά γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης πολλαπλώς, συχνά αγνοούμε πολλές από τις πτυχές του προβλήματος του ενός ή του άλλου τρόπου εκμετάλλευσης τους (στρατολόγηση, παιδική εργασία, κλπ.). Μια περιήγηση στον ιστότοπο των Ηνωμένων Εθνών συχνά μας αφήνει άφωνους από έκπληξη όταν αναδεικνύει την άγνοια μας για κάτι που συμβαίνει στην άλλη άκρη του πλανήτη. Αλλά έρχεται και η στιγμή που ανακαλύπτουμε ότι «η άλλη άκρη του πλανήτη» είμαστε εμείς.  Τα Μαθητικά Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών  είναι η αφορμή. Εμείς, ως όμιλος, νοιαζόμαστε γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Μας γοητεύει η περιπέτεια της αναζήτησης. Θέλουμε να βρούμε λύσεις. Μοιραζόμαστε το πάθος για τη συζήτηση, την κατάκτηση της γνώσης, την επιχειρηματολογία. Μας αρέσει που προσπαθούμε για κάτι όλοι μαζί. Είμαστε ο όμιλος MUN.

Περιγραφή ομίλου
Υπεύθυνος καθηγητής Ομίλου : Ανδρέας Πούλος

Διδάσκων: Ανδρέας Πούλος

Δευτέρα 14:30-16:00

Ο σκοπός και οι στόχοι του Ομίλου είναι:

1.         Η προετοιμασία των μαθητών για τους διαγωνισμούς ΘΑΛΗΣ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ΚΑΝΓΚΟΥΡΩ. Προετοιμασία για τον διεθνή διαγωνισμό MATH CUP στα Μαθηματικά και στη Φυσική του Μαθηματικού Σχολείου του Βελιγραδίου.

2.         Να εμπλουτίσει τις γνώσεις των μαθητών της Α’ Λυκείου σε θέματα Μαθηματικών με νέες ενότητες σε σχέση με το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα και εμβάθυνση στις υπάρχουσες ενότητες και άξονες του Αναλυτικού Προγράμματος.

3.         Ανάπτυξη της ικανότητας για επίλυση μαθηματικών προβλημάτων Άλγεβρας, Γεωμετρίας, Θεωρίας Αριθμών και Συνδυαστικής. Ικανότητα για εύρεση αντιπαραδειγμάτων, η ικανότητα για διατύπωση εικασιών και ερωτημάτων που απαιτούν έρευνα και διάλογο. Ικανότητα των μελών του Ομίλου να αντιλαμβάνονται, να εκτιμούν και να αξιολογούν τις προτάσεις, τις προσπάθειες και τις λύσεις των συμμαθητών τους και να λειτουργούν ως ομάδα.

4.         Ικανότητα των μελών να χειρίζονται το λογισμικό Geogebra για τη διερεύνηση διαγωνιστικών προβλημάτων, Άλγεβρας και Γεωμετρίας.

Διδακτική μεθοδολογία:

Παρουσίαση της σχετικής θεωρίας με τη μορφή διαφανειών στον διαδραστικό πίνακα και η επίλυση προβλημάτων και ασκήσεων που αφορούν τη συγκεκριμένη θεωρία.

Επίλυση των προβλημάτων των διαγωνισμών με πολλούς τρόπους για να αναπτύξουν οι μαθητές αυτενέργεια και τεχνικές επίλυσης σύμφωνα με τις ικανότητες και το επίπεδο προετοιμασίας τους.

Διερεύνηση των προβλημάτων και των εικασιών και μέσω του λογισμικού Geogebra.

Το Αναλυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Άλγεβρα: Θέματα ανισοτήτων, πολυωνυμικές εξισώσεις και συστήματα εξισώσεων, ριζικά.

Γεωμετρία: Ιδιότητες παραλληλογράμμων, εγγεγραμμένα σε κύκλο τρίγωνα και τετράπλευρα

Θεωρία αριθμών: Κριτήρια διαιρετότητας, θέματα πρώτων αριθμών, εξισώσεις στους ακεραίους. Μαθηματική επαγωγή.

Συνδυαστική: Βασικοί τύποι και προβλήματα της Συνδυαστικής Απαρίθμησης και της Στοιχειώδους Συνδυαστική Γεωμετρίας.

 

Πρόσβαση και παρεχόμενο διδακτικό υλικό:

Θέματα διαγωνισμών ΘΑΛΗΣ και ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ από το έτος 2000 έως 2020.

Σημειώσεις για μαθηματικούς διαγωνισμούς Ανδρέα Πούλου από σχολεία της Ε.Μ.Ε.

Θεωρία αριθμών, Θ. Ξένος, Εκδόσεις ΖΗΤΗ

Διδακτική Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Γ. Θωμαϊδης και Α. Πούλος, Εκδόσεις ΖΗΤΗ.

Συνδυαστική Απαρίθμηση και Συνδυαστική Γεωμετρία. Α. Πούλος. Εκδόσεις ΖΗΤΗ.

Θέματα Άλγεβρας. Μαθήματα προετοιμασίας για διαγωνισμούς. Σημειώσεις από τα Θερινά Σχολεία της Ε.Μ.Ε.

Τεύχη των ηλεκτρονικών περιοδικών «Εικοσιδωδεκάεδρο» και «ΜΕΛΕΤΗ».

Πρόσθετες πληροφορίες