Η Γωνιά του Εθελοντισμού

Ο Εθελοντισμος στον Πολιτισμό
Σχολικό Έτος 2021-2022
1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Στον σύγχρονο κόσμο, οι έννοιες εθελοντισμός και πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Οι εθελοντικές δράσεις είναι δείγμα ενός καλλιεργημένου και συνειδητοποιημένους ανθρώπου, ενώ παράλληλα κάθε πτυχή του πολιτισμού εναποθέτει την επιβίωση και εξέλιξη της στο ανιδιοτελές πνεύμα της εθελοντικής προσφοράς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δράσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και τοπικών ομάδων που αφορούν καθαρισμούς καθαρισμούς εξωτερικών χώρων, θαλασσών και ακτών ή αναδασώσεις καμμένων από πυρκαγιές εκτάσεων. Πολλές ακόμα εθελοντικές ομάδες συσπειρώνονται για την διατήρηση της παράδοσης και των πολιτιστικών στοιχείων της κοινότητάς τους με την δημιουργία εκδηλώσεων και αναβιωσεων των εθίμων. Η εθελοντική προσφορά συναντάται και στον αθλητικό χώρο, με την πραγματοποίηση μεγάλων αθλητικών οργανώσεων και κυρίως των Ολυμπιακών Αγώνων. Η προετοιμασία των Αγώνων, όπως και στη αρχαιότητα, αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια με τη συμβολή χιλιάδων άλλων πολιτών που επιθυμούν να συνδράμουν εθελοντικά στην οργανωτική διαδικασία.

Κλικ προστάτευσε τον εθελοντισμό
Σχολικό Έτος 2021-2022
1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Το 1ο Πρότυπο ΓΕΛ συμμετείχε στην δράση "Κλικ, προστάτευσε το..." και προστάτευσε τον εθελοντισμό.

ΦωτογραφίεςΕθελοντισμός και ζώα,

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
«Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί εν εθελοντική … δράσει! Σχολικό σώμα εθελοντών»
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΠΑΖΑΡ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ
Σχολικό Έτος 2021-2022
1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Η ομάδα του Σχολικού Σώματος Εθελοντών του σχολείου μας και οι συμμετέχοντες/ουσες καθηγητές/τριες στη δράση επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους εσάς, μαθητές/τριες, γονείς και εκπαιδευτικούς, που στηρίξατε το Πασχαλινό Μπαζάρ μας, διαθέσατε τον πολύτιμο χρόνο σας για να βοηθήσετε την ομάδα στην κατασκευή Λαμπάδων και βοηθήσατε να συμπαρασταθούμε στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες την κρίσιμη αυτή περίοδο.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
«Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί εν εθελοντική … δράσει!»
Make a Wish – Ευχαριστήριο μήνυμα
Σχολικό Έτος 2021-2022
1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Πιστοποιητικό υιοθεσίας 

Αγαπητοί μας μαθητές και γονείς,

το σχολείο μας την τρέχουσα σχολική χρονιά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Make a Wish, Κάνε μια Ευχή Ελλάδος και όλοι μαζί βοηθήσαμε τον μικρό Μιχάλη, τον Μιχάλη μας, να πραγματοποιήσει την ευχή του και να ταξιδέψει στην Disneyland. Η μεγάλη οικογένεια του Make a Wish και όλοι εμείς, οι εκπαιδευτικοί που στηρίζουν τη δράση του Εθελοντισμού, σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας και ευχόμαστε η χαρά που νιώσαμε βοηθώντας τον Μιχάλη, να είναι ένα συναίσθημα που θα βιώνουμε όλοι μας συχνά.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
«Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί εν εθελοντική … δράσει!»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σχολικό Έτος 2021-2022
1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Αγαπητοί μαθητές/τριες, εθελοντές/τριες και γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι τα έσοδα του χριστουγεννιάτικου Bazaar που οργάνωσαν τα μέλη του Σώματος Εθελοντών του σχολείου μας, διατέθηκαν για την υποστήριξη των δράσεων του Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών & Εφήβων σε κίνδυνο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ». Η επιλογή του Οργανισμού έγινε με ψηφοφορία από τους ίδιους τους εθελοντές/τριες.

Ευχαριστήρια επιστολή απο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ»

Σας ευχαριστούμε όλους για τη στήριξη της δράσης!

Η Διεύθυνση

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Οι εθελοντές/ντριες

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
«Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί εν εθελοντική … δράσει!
Σχολικό σώμα εθελοντών

Σχολικό Έτος 2021-2022
1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 17-12-2021, στον αύλειο χώρο του σχολείου μας, το Χριστουγεννιάτικο Bazaar, που διοργανώθηκε από την Ομάδα Εθελοντισμού και τους υπεύθυνους Καθηγητές/τριες. Σας ευχαριστούμε όλους, γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες που στηρίξατε την προσπάθειά μας και βοηθήσατε να συμπαρασταθούμε στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Χωρίς εσάς δεν θα ήταν δυνατή η ευόδωση των προσπαθειών μας!

Φωτογραφίες

Η Διεύθυνση

Οι Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί

Η Ομάδα Εθελοντών του σχολείου μας

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Bazaar
Παρασκευή 17/12/2021 και ώρα 1230 - 1430

Σχολικό Έτος 2021-2022
1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

 
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

η ομάδα εθελοντών του σχολείου μας με χαρά σας προσκαλεί στο Bazaar που διοργανώνει για φιλανθρωπικούς σκοπούς, την Παρασκευή 17/12/2021 και ώρα 12.30-14.30, στον αύλειο χώρο του σχολείου.
Σας περιμένουμε για να απολαύσετε τις δημιουργίες των παιδιών μας και για να γεμίσει το πνεύμα των Χριστουγέννων τις καρδιές μας με αγάπη!

Η Αφίσα

Καλές γιορτές,
Ο Διευθυντής του σχολείου
Η ομάδα εθελοντών και οι υπεύθυνοι καθηγητές

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
«Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί εν εθελοντική … δράσει!
Σχολικό σώμα εθελοντών»

Σχολικό Έτος 2021-2022
1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ: Γονείς, μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, τοπική κοινωνία

Η εκδήλωση της πανδημίας λόγω της νόσου COVID-19, εκτός από τις γενικότερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες που επέφερε, επηρέασε καταλυτικά τη λειτουργία της εκπαίδευσης παγκοσμίως. Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, προχώρησαν ήδη από το 2019 σε αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία και σε εφαρμογή μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εξέτασης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η νέα «κανονικότητα» εκτιμάται ότι είχε δυσμενείς συνέπειες τόσο στη μαθησιακή διαδικασία όσο και στην ψυχολογία των μαθητών/τριών, που βίωσαν συνθήκες εγκλεισμού, αποκομμένοι από τα μέλη της σχολικής κοινότητας αλλά και από συγγενείς και φίλους.

Η επιστροφή στη σχολική τάξη κατά το σχολικό έτος 2021-2022, λόγω ακριβώς αυτών των ιδιαίτερων συνθηκών, αποτελεί μία διπλή πρόκληση. Αφενός θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη μαθησιακή διαδικασία και στην κάλυψη τυχόν μαθησιακών κενών των μαθητών/τριών και αφετέρου θα πρέπει να σχεδιαστούν δράσεις, μέσω των οποίων θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα περιθωριοποίησης, απομονωτισμού και φόβου, θα ενισχυθεί η αίσθηση του «ανήκειν» και θα ενδυναμωθούν οι ανθρωπιστικές αξίες, όπως αλληλοσεβασμός η αλληλοκατανόηση και η εθελοντική προσφορά στον συνάνθρωπο. Η νέα αυτή πραγματικότητα που καλείται να διαχειριστεί κάθε σχολική μονάδα, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της αυτοαξιολόγησης κατά το σχολικό έτος 2020-2021, οδήγησαν στον σχεδιασμό της παρούσας δράσης που υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

 

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ

Στόχος της ομάδας εργασίας είναι:

  • Η ανάδειξη των ιδιαίτερων ταλέντων και κλίσεων των μαθητών/τριών
  • Η συνειδητοποίηση από τους μαθητές/τριες της δυνατότητα αξιοποίησης των ταλέντων τους για να εκφράζονται δημιουργικά αλλά και για να προσφέρουν στον συνάνθρωπο
  • Η σύσφιγξη των σχέσεων και η αρμονική συνεργασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί)
  • Το άνοιγμα του σχολείου στην Κοινωνία μέσα από την εθελοντική προσφορά
  • Η κατανόηση από τους μαθητές/τριες της σημασίας της προσφοράς στον συνάνθρωπο
  • Η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών απέναντι σε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα 

Πρόσθετες πληροφορίες