Που οργανώνει το Σχολείο μας

5o Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο θεολογίας
ΑΝΑΒΟΛΗ

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι λόγω των εκτάκτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού (μεταξύ των οποίων και η ματαίωση όλων των συνεδρίων για έναν μήνα) είμαστε αναγκασμένοι να ματαιώσουμε το 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας που διοργανώνει το σχολείο μας.

5o Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο θεολογίας
Ολοκλήρωση εργασιών

Στις 17/03/2019 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου "Η θεολογια διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο" που διοργανώνει το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. 

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος 650 μαθητές και 94 εκπαιδευτικοί απο όλη την Ελλάδα (Κρήτη, Κέρκυρα, Λευκάδα, Πελοπόννησο, Χίο, Γιάννενα, Έβρο, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, καθώς και από το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης).

Φέτος καταφέραμε με την συνδρομή του συναδέλφου μας Θεοδόση Σύκα να υλοποιήσουμε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εργαστήρια "Ηθικών διλημμάτων" για τους μαθητές Λυκείων. Επίσης οι μαθητές των Γυμνασίων είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε παιχνίδια γνώσεων.   

Το Συνέδριο αυτό καθώς και η επιτυχής έκβασή του είναι δουλειά όλων μας, δική μας και δική σας. 

5o Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο θεολογίας

Το 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» θα διεξαχθεί φέτος στo Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 16-17 Μαρτίου 2019.

Το Μαθητικό Συνέδριο είναι μία καινοτόμος δράση που υλοποιείται από το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν θεολογικά ζητήματα, να αναζητήσουν ήθη και έθιμα συνυφασμένα με τη θρησκεία τους, να μελετήσουν θέματα που άπτονται της επιστήμης, αλλά και της θρησκείας και να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά και άλλα προβλήματα της σύγχρονης εποχής εξετάζοντάς τα και υπό το πρίσμα της χριστιανικής ηθικής.

Ημερίδα παρουσίασης
«καινοτόμων δράσεων και καλών εκπαιδευτικών πρακτικών»

Το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» και το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, διοργάνωσαν από κοινού στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου την Παρασκευή 19/10/2018 και ώρα 1645 ημερίδα παρουσίασης καινοτόμων δράσεων και καλών εκπαιδευτικών πρακτικών. Στην ημερίδα καλεσμένοι και ομιλητές ήταν καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο θεολογίας
Ηράκλειο Κρήτης 17-18 Μαρτίου 2018

Φωτογραφίες

Με τη βοήθεια του Θεού ολοκληρώθηκε και φέτος το 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος". Με τη συνδρομή  πολύτιμων φίλων και συνεργατών από την Κρήτη (του κ. Ασημακόπουλου και του κ. Τσουτσουδάκη από το ΓΕΛ Γαζίου, του κ. Καλυκάκη και του κ. Σαμουράκη από το Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου, καθώς και των μαθητών από τα δύο αυτά Λύκεια, που στελέχωσαν μαζί με τους μαθητές του δικού μας Λυκείου τη Γραμματεία του Συνεδρίου), αλλά και με την πολύτιμη στήριξη που παρείχαν καθηγητές και μαθητές από 40 και πλέον σχολεία από όλη την Ελλάδα, κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις εργασίες του Συνεδρίου κατά το διήμερο 17/18 Μαρτίου 2018. Στο Συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 600 μαθητές, οι οποίοι παρουσίασαν συνολικά πάνω από 100 εργασίες για ποικίλα θεολογικά θέματα με τρόπο πρωτότυπο και ευρηματικό.

4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο θεολογίας
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί φέτος στο Ηράκλειο Κρήτης στις 17-18 Μαρτίου 2018

Το 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» είναι μία καινοτόμος δράση που υλοποιείται από το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» σε συνεργασία με το ΓΕΛ Γαζίου, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν θεολογικά ζητήματα, να αναζητήσουν ήθη και έθιμα συνυφασμένα με τη θρησκεία τους, να μελετήσουν θέματα που άπτονται της επιστήμης, αλλά και της θρησκείας και να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά και άλλα προβλήματα της σύγχρονης εποχής εξετάζοντάς τα και υπό το πρίσμα της χριστιανικής ηθικής.

3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας
«Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο»
Ξάνθη 18-19 Μαρτίου 2017

Φωτογραφίες

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 3ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου «Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» που διοργάνωσε το σχολείο μας στην Ξάνθη στις 18-19 Μαρτίου 2017. Στο Συνέδριο συμμετείχαν 850 περίπου μαθητές από 50 σχολεία από όλη την Ελλάδα (τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιουνίου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα), οι οποίοι με την επίβλεψη των καθηγητών τους εκπόνησαν και παρουσίασαν συνολικά 110 εργασίες για ποικίλα θέματα που σχετίζονται με τη σχέση της Θεολογίας με την Ορθόδοξη Παράδοση και Ζωή, την Κοινωνία, την Επιστήμη και την Τέχνη. Όπως και τις άλλες χρονιές, έτσι και φέτος οι εργασίες των παιδιών παρουσίασαν εξαιρετική πρωτοτυπία, δημιουργικότητα και φαντασία, που απέδειξε και πάλι ότι η Θεολογία και το Ορθόδοξο βίωμα μπορούν να εμπνεύσουν τους μαθητές?

3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας
«Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» 

Το 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» είναι μία καινοτόμος δράση που υλοποιείται από το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν θεολογικά ζητήματα, να αναζητήσουν ήθη και έθιμα συνυφασμένα με τη θρησκεία τους, να μελετήσουν θέματα που άπτονται της επιστήμης, αλλά και της θρησκείας και να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά και άλλα προβλήματα της σύγχρονης εποχής εξετάζοντάς τα και υπό το πρίσμα της χριστιανικής ηθικής.

 

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί φέτος στην Ξάνθη στις 18-19 Μαρτίου 2017.

 

Το Συνέδριο είναι εγκεκριμένο από την ΔΕΠΠΣ (Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, αρ. έγκρ. 628/ΔΕΠΠΣ/20-12-2016) και το ΥΠ.Π.Ε.Θ. (Φ15.1/13089/Δ2/26-1-2017), τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου και της ΔΕΠΠΣ και υποστηρίζεται οργανωτικά από το ΙΘΤΠ (Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Πολιτισμού).

Η Θεολογόα διαπραγματεύεται με τον Σύχρονο Κόσμο

Φωτογραφίες

Ολοκληρώθηκαν χθες με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Μαθητικού Συνεδρίου «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο». Για δεύτερη χρονιά το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μ. Ανδρόνικος» διοργάνωσε με επιτυχία ένα Μαθητικό Συνέδριο με τη συμμετοχή 730 μαθητών και 120 καθηγητών, στο οποίο κατατέθηκαν 100 εργασίες από 60 σχολεία όλης της Ελλάδας. Σημαντική στάθηκε για την διοργάνωση η αντιπροσωπευτική συμμετοχή σχολείων από πολλές Περιφερειακές Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδος: συμμετείχαν σχολεία (Δημόσια, Ιδιωτικά και Πειραματικά ) από την Ιεράπετρα  της Κρήτης μέχρι την Καστοριά, από τις ακριτικές Φέρες του Έβρου μέχρι τους Μολάους της Λακωνίας και από τη Χίο και τη Μυτιλήνη μέχρι την Πάτρα και τη Ναύπακτο. Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν συνιστούν έναν μεγάλο όγκο εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο θα διατεθεί σύντομα σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου.

 1ο Μαθητικό Συνέδριο
"Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο"

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο: η Ορθόδοξη Παράδοση, ο τόπος μου και εγώ», που  υλοποιήθηκε στον χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 28/02 και την Κυριακή 01/03/2015. Τα καλά σχόλια των συναδέλφων και τα χαμόγελα των παιδιών που συμμετείχαν  σ΄ αυτό ήταν η καλύτερη ανταμοιβή στην προσπάθειά μας.

Όταν ξεκινήσαμε την διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, στη σκέψη μας κυριαρχούσε η ιδέα μιας δράσης η οποία θα γινόταν αφορμή για τους μαθητές μας να ασχοληθούν με θέματα σχετικά με την Ορθοδοξία τα οποία θα ήθελαν να γνωρίσουν ή κι αν γνώριζαν θα ήθελαν να εμβαθύνουν σε αυτά με τον τρόπο που αυτοί οι ίδιοι θα επέλεγαν (να κάνουν ένα βίντεο, έναν πίνακα, μία αφίσα, ένα δρώμενο).  Γρήγορα η ιδέα πήρε την μορφή του Συνεδρίου.

Σεμινάριο για τους μαθητές της Α΄Τάξης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Σ. ΦΡΙΛΙΓΚΟΣ ΤΗΛ 2310 908700

Σήμερα Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014, και ώρες 9:00΄-14:00΄, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας σεμινάριο-εργαστήριο με θέμα: «Γνωρίζω τον εαυτό μου και το εκπαιδευτικό σύστημα, επιλέγω Προσανατολισμό Σπουδών». Το σεμινάριο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Σύμβουλο Επαγγελματικού

Πρόσθετες πληροφορίες