Πολιτισμικές

 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ  
Πολιτιστικών, Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων
και Αγωγής Υγείας

1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Συμμετοχή του 1ου Πρότυπου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» στο    8ο Μαθητικό Φεστιβάλ   Πολιτιστικών, Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων και Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της διάχυσης των δράσεων του σχολείου μας παρουσιάστηκαν τα προγράμματα Αγωγής Υγείας και τα Πολιτιστικά Προγράμματα που υλοποιήσαμε την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 20 Μαΐου παρουσιάστηκαν διαδικτυακά δυο προγράμματα Αγωγής Υγείας.

  • Το πρώτο με τίτλο «Το IQ της διατροφής μας» υλοποιήθηκε με την συνεργασία 12 μαθητών του Α2 και υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις Κ. Γρηγοριάδου, Α. Κοκκινίδου και Χ. Μιχαηλίδου. Για την παρουσίαση δημιουργήθηκε ένα video book με το διαδικτυακό εργαλείο Story jumper.  Για να δείτε το βιβλίο μας πατήστε εδώ
  • Το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο «Μαθαίνω τα δικαιώματά μου» υλοποιήθηκε με μαθητές της Β’ τάξης και υπεύθυνες καθηγήτριες τις Α. Γραμματικοπούλου, Χ. Μιχαηλίδου και Κ. Γρηγοριάδου. Στην παρουσίαση προβλήθηκαν σε μορφή video οι δράσεις και τα έργα που υλοποιήθηκαν και είχαν αναρτηθεί σε padlet. Για να δείτε τις δράσεις μας πατήστε εδώ

Πολιτιστικό προγράμμα 2020-21
Τοπική Ιστορία της Τούμπας

1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου μας, του 1ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την τοπική ιστορία της Τούμπας. Πιο συγκεκριμένα ερευνήσαμε την ιστορική πορεία της κατά την προϊστορική, την ιστορική και τη νεότερη περίοδο με τη βοήθεια τριών αρχαιολόγων, του κ. Κοσμά Τουλούμη, του κ. Κώστα Σουέρεφ και της κ. Μαρίας Ντίνου και μίας συγγραφέως, της κ. Αγγελικής Ταλιγκάρου, που με τις παρουσιάσεις τους φώτισαν διαφορετικές πτυχές του θέματος. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την άμεση ανταπόκριση, το ενδιαφέρον, την ενημέρωση και τη βοήθεια που μας πρόσφεραν κατά τη δύσκολη αυτή χρονιά της πανδημίας. Τους καρπούς της έρευνάς μας θέλουμε να μοιραστούμε με τους συμμαθητές μας όχι μόνο του δικού μας σχολείου, αλλά και όλων των σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Κατεβάστε το (Βίντεο).

Η Επέτειος των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ
1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Η αφίσα, και το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Το 1ο Πρότυπο ΓΕΛ «Μανόλης Ανδρόνικος πραγματοποιήθηκε στις 21/5/2021 ημερίδα με τίτλο «Η Επέτειος των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ». Σκοπός της ήταν να προσεγγιστεί η πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δυνατότητες που έχουν δοθεί και αξιοποιηθεί καθώς και οι μελλοντικές προκλήσεις. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

  1. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Ανδρέας Σκουλούδης, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕΕ στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ, ο οποίος ανέπτυξε την φιλοσοφία και τις προοπτικές του ερευνητικού τομέα στην ΕΕ, στο παρόν και στο μέλλον.
  2. Προσκεκλημένοι ήταν και παλαιότεροι μαθητές του σχολείου, οι οποίοι κατέθεσαν τις δικές τους οπτικές και μαρτυρίες για τις αλλαγές και τις δυνατότητες στην εκπαίδευση στη δραστηριότητα «Οι εμπειρίες του Σχολείου μας από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ΚΑ2».

Προσομοίωση συνεδρίασης
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 στο πλαίσιο της κεντρικής δράσης για το Πρόγραμμα EPAS στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας υλοποιήθηκε υπό την ευθύνη των κκ. Θ. Συκά και Δ. Σαλονικίδη μια προσομοίωση λήψης απόφασης από τα όργανα της ΕΕ και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι μαθητές του Α2, μετά από μια προκαταρκτική συνάντηση με στόχο την παρουσίαση του τρόπου λήψης αποφάσεων στα όργανα της ΕΕ, προχώρησαν μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων σε δύο προσομοιώσεις: στη μία περίπτωση υποδύθηκαν τους Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατανεμημένοι αναλογικά στις πολιτικές του ομάδες τοποθετήθηκαν και ψήφισαν για μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα την κατανομή των προσφύγων στις χώρες – μέλη της ΕΕ. Στη συνέχεια υποδυόμενοι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εκπροσωπώντας ο καθένας μια χώρα – μέλος συζήτησαν ως Υπουργοί αρμόδιοι για τη μετανάστευση το θέμα και αντάλλαξαν απόψεις καταλήγοντας και πάλι σε ψηφοφορία.

Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Αγώνας Λόγου

1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 και ώρα 12.30- 13.15, Αγώνας Λόγου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την ημερίδα για την επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ημερίδα εντάσσεται στο πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας. Στον αγώνα λόγου, που είχε χαρακτήρα επίδειξης, συμμετείχαν οι εξής μαθητές/τριες από την Ομάδα Ρητορικής του Σχολείου: Λόγος: Οπλασένης Ιωάννης (Β2), Κλειτσιώτη Μαρία (Β2), Ιορδάνης Σταμπουλίδης (Α2), Αντίλογος: Ντόλιου Ηλέκτρα (Β2), Παναγιωτίδου Νικολέτα (Α2) και Παπαδόπουλος Θωμάς (Α2). Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα ακολούθησε ψηφοφορία μεταξύ των μαθητών/τριών του σχολείου, η οποία ανέδειξε νικήτρια την ομάδα του Αντιλόγου. Το θέμα του αγώνα ήταν:

1η Ημερίδα Πολιτισμικών Δράσεων και Παιχνιδιών
Schοol-ludentes 
1821-2021
Διακόσια Χρόνια από την Επανάσταση

1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Την Πέμπτη 18/2/2021 διεξήχθη στο Σχολείο μας η 1η Ημερίδα Πολιτισμικών Δράσεων και Παιχνιδιών – Schol-ludentes αφιερωμένη στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στη δράση, που έλαβε χώρα διαδικτυακά την 4η ώρα για τους μαθητές της Γ Λυκείου και 6η-7η για τους μαθητές της Α και Β Λυκείου, οι μαθητές μας πήραν μέρος σε ομαδικά και ατομικά ηλεκτρονικά παιχνίδια με θεματολογία σχετική με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821: τρία παιχνίδια γνώσεων (Η ιστορία του Αγώνα, Ο Αγώνας μέσα από την Τέχνη, Η γεωγραφία του Αγώνα) κι ένα παιχνίδι με σχετικά τραγούδια.

Στο συνημμένο αρχείο μπορείτε να βρείτε τις τρεις πρώτες ομάδες από κάθε γύρο παιχνιδιών.

Πρόσθετες πληροφορίες