Ευρωπαϊκά

Ευρωπαϊκά Προγράμματα

ERASMUS+ Science inspired


1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2019 παρουσιάστηκε στους εκπαιδευτικούς του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ "Μανόλης Ανδρόνικος' η εμπειρία της καθηγήτριας Χριστίνας Μιχαηλίδου από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Erasmus+ Science Inspired που πραγματοποιήθηκε μέσω της συνεργασίας του κέντρου Νόησις με άλλα τρία κέντρα επιστημών: Το Experyment Science Center από την Πολωνία, το Agóra Science Centre από την Ουγγαρία και το VIDA! Science Centre από την Τσεχία. Το πρόγραμμα Science Inspired στοχεύει στην ανάδειξη των κέντρων επιστημών (science centers) ως εξαιρετικούς χώρους για να γνωρίσουν οι νέοι την επιστήμη, όπου οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με διευκολυντές μπορούν να τους εμπνεύσουν και να τους μεταδώσουν τις γνώσεις τους. Περισσότερα στοιχεία στην παρουσίαση που ακολουθεί. 

Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Σχολ. Έτος 2013-2014

Αφορμή για την εργασία της ομάδας μας στο πλαίσιο του e-tweeningκαι του μαθήματος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού της  Α΄ Λυκείου, αποτέλεσε  η τοιχογραφία στην είσοδο του σχολείου μας. Το έργο αυτό, ένα αντίγραφο της «Σχολής των Αθηνών» του Ραφαήλ, δημιουργήθηκε από μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου μας της σχολικής χρονιάς 2012-13, υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα και καθηγητή Εικαστικών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου κ. Αργύρη Σάγγου. Ξεκινώντας λοιπόν από το έργο αυτό γνωρίσαμε στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2013-14, όχι μόνο τον Ραφαήλ και την τέχνη της Αναγέννησης, αλλά και τον καθένα από τους φιλοσόφους, ζωγράφους και επιστήμονες που απεικονίζονται, καθώς και το έργο τους. Την εμπειρία μας αυτή σκεφτήκαμε, μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτριά μας κ.Βασιλική Γκράτζιου, να την μοιραστούμε με συμμαθητές μας από διάφορες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα e-tweening. (Σύντομη παρουσίαση της εργασίας μας σε μορφή PowerPoint)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ NANOPINION

Το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" είναι κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά ο φορέας-εθνικός αντιπρόσωπος για την Ελλάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος ΝΑΝΟΡΙΝΙΟΝ. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως αντικείμενο την εισαγωγή της επιστήμης της Νανοτεχνολογίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Περισσότερα για το πρόγραμμα ΝΑΝΟΡΙΝΙΟΝ και το δίκτυο φορέων από 15 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν σε αυτό, μπορείτε να δείτε εδώ.

Έκθεση εφαρμογής και αποτίμησης εκπαιδευτικής δραστηριότητας - ΜΕΝΩΝ

Το σχολικό έτος 2013-2014 το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο «Μανόλης Ανδρόνικος» συμμετείχε στο Πρόγραμμα για τη Σχολική Καινοτομία. Το πρόγραμμα αυτό συνιστά μια «ανοικτή» βάση ομότιμης συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων που επιθυμούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική στήριξη της σχολικής εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού πρώτης προτεραιότητας. Στόχος του προγράμματος είναι να αποτελέσει το βασικό πλαίσιο αναφοράς για την καλλιέργεια, την ανάδειξη και την προβολή καινοτόμων πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που αφορούν όλες τις πτυχές της σχολικής ζωής και της μάθησης. Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του Προγράμματος έχει ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Δίκτυο ΜΕΝΩΝ (www.menon.org), ο οποίος συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς γίγνεσθαι μέσω των ευρωπαϊκών έργων έρευνας και καινοτομίας στην εκπαίδευση στα οποία συμμετέχει ενεργά. Το Πρόγραμμα για τη Σχολική Καινοτομία έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Υποστήριξη παρέχουν τα προγράμματα εκπαιδευτικής έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Open Discovery Space, we.learn.it, Inspiring Science Education.

Πρόσθετες πληροφορίες