Μαθητές

Διεθνές Συνέδριο
«Η Παιδεία στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»

Σχολικό Έτος 2021-2022

1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Σωματείο «Φίλοι Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης», διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο στις 5-7 Μαΐου 2022, με θέμα:

«Η Παιδεία στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»

Στις εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν μέρος μαθητές/τριες του Ομίλου Ρητορικής του Σχολείου μας, του Ομίλου Προ-typos και του Σώματος Εθελοντών, συμμετέχοντας στην Οργάνωση του Συνεδρίου και απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη και τη λήξη του. Θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καταξιωμένους επιστήμονες, να συνομιλήσουν μαζί τους και να γνωρίσουν την πλούσια εκπαιδευτική ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια

Δέσποινα Ποιμενίδου

Φιλόλογος, μέλος ΕΠ.Ε.Σ.

Όμιλος Ρητορικής
Συμμετοχή μελών του Ομίλου Ρητορικής σε διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο του Προγράμματος
«Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Σχολικό Έτος 2021-2022

1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Στις 31 Μαρτίου 2022 και ώρα 10.00, μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Ρητορικής εκπροσώπησαν το σχολείο μας στη διαδικτυακή συνάντηση με την ευρωβουλευτή κα Σπυράκη Μαρία, που διοργάνωσε το 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης ως σχολείο πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διατυπώσουν ερωτήματα στην ευρωβουλευτή σχετικά με τα μέτρα που προωθούνται για την Κλιματική αλλαγή, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αναφορά στη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στην πρόοδο που έχει συντελεστεί σε κοινωνικό επίπεδο κατά το διάστημα αυτό.

Η υπεύθυνη του Ομίλου Ρητορικής

Δέσποινα Ποιμενίδου

Όμιλος Κινηματογράφου και Ολοκληρωτισμός
Σχολ. Έτος 2021-2022 

Κατά τα τελευταία δύο σχολικά έτη 2020-21, 2021-22 λειτουργεί στο σχολείο μας ο Όμιλος Κινηματογράφου, στον οποίο συμμετέχουν μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου. Στις συναντήσεις οι μαθητές παρακολουθούν μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Δημήτριο Σαλονικίδη και Νίκο Τσιρέβελο μια ταινία, η οποία γίνεται αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση. Η θεματική των ταινιών ποικίλλει: θέματα κοινωνικά, πολιτικά, οικογενειακά, συναισθηματικά. Ιδιαίτερη θέση όμως δόθηκε σε θέματα που αφορούν στις σχέσεις πολίτη – Κράτους και ιδιαίτερα στον ολοκληρωτισμό όχι μόνο ως πολιτικό σύστημα, αλλά και ως τρόπο πολιτικής συμπεριφοράς. Η αυθαιρεσία και η αδικία, η αντίδραση στον ολοκληρωτισμό, ο αγώνας για την ελευθερία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρέθηκαν με διάφορες ταινίες στο επίκεντρο του προβληματισμού μας. Η συγκεκριμένη θεματική επιλέχθηκε ως συνέχεια των δράσεων που υλοποιούμε στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ Ka229 με τίτλο «Totalitarian Past and Democratic Present: Lesons for our Future», στο οποίο το σχολείο μας συμμετέχει ως συντονιστικός φορέας.

Ενημέρωση των Π.Π.Σ. για τη λειτουργία του ομίλου
Αρχαιολογίας και εργαστήριο ψηφιδωτού
Σχολικό Έτος 2021-2022
1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος
  

Το υλικό αυτό παρουσιάστηκε στο πλαίσιο  ενημερωτικών τηλε-συναντήσεων εργασίας που οργάνωσε το Αυτοτελές Τμήμα Προτύπων και Πειραματικών με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών των νεοχαρακτηρισθέντων Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων  στο δίκτυο των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων  για τη λειτουργία των ομίλων, τη θεματολογία  τους και τον τρόπο οργάνωσης τους με βάση την εμπειρία της εφαρμογής του θεσμού από το 2012 μέχρι σήμερα.

Γκράτζιου Βασιλική

Φιλόλογος

Διδάκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας

Περιγραφή ΌΜΙΛΟΥ
Αρχαιολογίας και Εικαστικών (εργαστήριο ψηφιδωτού, ζωγραφικής και φωτογραφίας)
Σχολ. Έτος 2021-2022 

 Ο Όμιλός  μας , που λειτουργεί από το 2014,  προσφέρει σε όσες και όσους ενδιαφέρονται  την ευκαιρία να ασχοληθούν με την Αρχαιολογία, τη Ζωγραφική, τη Φωτογραφία και την Τέχνη του  Ψηφιδωτού. (Πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό από τις προηγούμενες σχολικές  χρονιές  μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας στους φακέλους των Ομίλων )

Ο Όμιλος θα λειτουργήσει ημέρα και ώρα που θα επιλέξουν οι περισσότεροι/ες ενδιαφερόμενοι/ες.

Γκράτζιου Βασιλική

Φιλόλογος

Διδάκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας

Υποκατηγορίες

Πρόσθετες πληροφορίες