ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
«ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ - Σχολ. Έτος 2015-16
Υπεύθυνη : Bασιλική Γκράτζιου
Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015 συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά οι μαθητές του Ομίλου (σε μια πρώτη άτυπη συνάντηση). Μετά την πρώτη γνωριμία τα παιδιά ενημερώθηκαν για την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη με αφορμή την παρουσίαση της ανασκαφικής ομάδας στο Α.Π.Θ., στην οποία παρευρέθηκαν μέλη του του ομίλου μας. Η ενημέρωση έγινε με τη βοήθεια του Ημερολογίου Ανασκαφής με μορφή powerpoint, το οποίο δημιουργήθηκε και συμπληρώνεται ήδη από την προηγούμενη χρονιά από την υπεύθυνη του Ομίλου και των πρόσφατων δημοσιευμάτων στον τύπο. Ακολούθησε συζήτηση για τους θεματικούς κύκλους με τους οποίους θα ασχοληθούμε φέτος. Τέλος επισκεφθήκαμε το μικρό μουσείο που δημιουργήσαμε στο χώρο του σχολείου με έργα των μαθητών από την προηγούμενη χρονιά
Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2015 στην ομάδα μας προστέθηκαν νέα μέλη, μεταξύ των οποίων και μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Τριανδρίας. Έτσι πέρα από την πρώτη γνωριμία ενημερώθηκαν όλοι και για όσα μας απασχόλησαν την περσινή χρονιά και για όσα θα μας απασχολήσουν φέτος. Ξεκινήσαμε τον προγραμματισμό των επισκέψεών μας και των κατασκευών που θα κάνουμε. Από τους θεματικούς κύκλους που προτάθηκαν, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την Αρχαιοκαπηλία, το νόμισμα, τη γραφή, το ανασκαφικό έργο του Μ. Ανδρόνικου και με ένα θέμα κοινό με τον Όμιλο Δημιουργικής Γραφής: τη Θάλασσα και την ξενιτιά.
Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 στην ομάδα μας προστέθηκαν δύο ακόμη νέα μέλη, μεταξύ των οποίων και ένας μαθητής του 2ου Γυμνασίου Τούμπας. Η ομάδα μας, πλήρης πια, ασχολήθηκε με το θέμα του νομίσματος ξεκινώντας από τα σύγχρονα και καταλήγοντας στα αρχαία ελληνικά νομίσματα. Αρχίσαμε την έρευνα και την ενημέρωση για διάφορα σχετικά θέματα, όπως οι απεικονίσεις, τα μέταλλα, η τεχνική και τα πολιτικά μηνύματα. Στην διαδικασία αυτή χρησιμοποιήσαμε νομισματικές συλλογές και σχετική βιβλιογραφία. Κάθε μαθητής επέλεξε ένα νόμισμα που θα μελετήσει, ώστε στην επόμενη συνάντησή μας να μπορούμε να έχουμε μια πιο σφαιρική άποψη για το θέμα.
Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 στον Όμιλο προστέθηκαν δύο ακόμη μαθήτριες, από το σχολείο μας αυτή τη φορά. Μετά από μια πρώτη ενημέρωση για τα πρόσφατα ευρήματα των ανασκαφών της Πύλου ασχοληθήκαμε με το θέμα του νομίσματος ξεκινώντας από τους σφραγιδολίθους και τα σφραγίσματα και καταλήγοντας στην τεχνική κατασκευής και τους λόγους της δημιουργίας των αρχαίων νομισμάτων. Κάθε μέλος της ομάδας μας παρουσίασε το δικό του νόμισμα και συζητήθηκαν όλα τα στοιχεία (απεικονίσεις, επιγραφές, ιστορικά γεγονότα, πολιτικά μηνύματα). Στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιοποιήθηκαν η νομισματική μας συλλογή και σχετική βιβλιογραφία, ενώ έγινε παρουσίαση του θέματος με τη βοήθεια powerpoint.
Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 ασχοληθήκαμε με την κατασκευή αντιγράφων αρχαίων επιγραφών και νομισμάτων από σοκολάτα. Για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιήσαμε μήτρες από σιλικόνη, σκεύη για μπεν μαρί, ειδικό θερμόμετρο και σοκολάτα. Ομαδοσυνεργατική στην πράξη, γνώσεις φυσικής αλλά και ζαχαροπλαστικής, επιδεξιότητα και υπομονή ήταν απαραίτητα. Οι προσπάθειά μας φαίνεται ότι στέφθηκε από επιτυχία, αλλά το σίγουρο είναι ότι μας άφησε μια γλυκιά γεύση.
Αντί της εβδομαδιαίας συνάντησής μας την Παρασκευή 20/11/2015, πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του Ομίλου Αρχαιολογίας επίσκεψη στην Έκθεση με τον τίτλο «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις και τα μουσικά όργανα των Αρχαίων Ελλήνων», στην οποία εκτίθενται και τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» (στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης) την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την έκθεση «ToΑρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και στο μέλλον» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Οι δύο επισκέψεις διήρκεσαν από τις 11 π.μ. ως τη 1.30μ.μ. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν απολύτως ικανοποιητική και τα σχόλιά τους ενθουσιώδη.