Διεθνές Συνέδριο
«Η Παιδεία στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»

Σχολικό Έτος 2021-2022
1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα:

«Η Παιδεία στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»,

που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Σωματείο «Φίλοι Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης» στις 5-7 Μαΐου 2022 και στο οποίο συμμετείχε ύστερα από πρόσκληση το σχολείο μας. Μαθητές/τριες του Ομίλου Ρητορικής, του Ομίλου Προ-typos και του Σώματος Εθελοντών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καταξιωμένους επιστήμονες, να συνομιλήσουν μαζί τους, να γνωρίσουν την πλούσια εκπαιδευτική ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες του Συνεδρίου. Από τον Όμιλο Ρητορικής (υπεύθυνη καθηγήτρια: Δέσποινα Ποιμενίδου), ο μαθητής της Α΄ Λυκείου Σιατούφης Φίλιππος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου και ο μαθητής της Α΄ Λυκείου Χάλκος Γεώργιος εκφώνησε λόγο κατά τη λήξη του. Από τον Όμιλο Προ-typos (υπεύθυνοι καθηγητές: Τσιουπλή Ευγενία και Αδαμόπουλος Βασίλειος), ομάδα μαθητών/τριών αποτελούμενη από τους μαθητές/τριες Γιαχούδη Αλέξη, Παπαζιώγα Δέσποινα,  Πολίτη Ανέστη (Β΄ Λυκείου), Αϊβατζίδου Ευδοκία και Φαμπιάνα Τσακιρίδου (Α’ Λυκείου) πήραν συνέντευξη από τον διεθνούς φήμης Καθηγητή του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου CaFoscari Βενετίας Filippomaria Pontani. Οι μαθητές/τριες του Σχολικού Σώματος Εθελοντών (υπεύθυνες καθηγήτριες: Κλαίρη Αχιλλέως και Δέσποινα Ποιμενίδου) Ανατολίτη Νίκη, Καλλινίκου Αθηνά, Καρφής Λάζαρος, Κατσικάρη Θεοδώρα, Κεραμιδάς Γεώργιος, Κόνιαρη Ιωάννα, Κόνιαρης Ανδρέας, Σακαλή Άννα-Μαρία (Α΄ Λυκείου – τμήμα Α1), Φλώρου Φωτεινή και Χρυσοχόου Βασιλική (Α΄ Λυκείου – τμήμα Α2) παρακολούθησαν τις ομιλίες των Εισηγητών και συνεπικούρησαν την ομαλή διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Ευχαριστούμε θερμά τη Γενική Διευθύντρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Μαρία Τατάγια, για τη στήριξή της και την εποικοδομητική συνεργασία, καθώς και τον κ. Δρ Βασίλειο Σαρρή, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, για την ευγενική πρόσκληση και την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη.

Οφείλουμε ακόμη να συγχαρούμε τους μαθητές/τριές μας για την εξαιρετική τους παρουσία στο Συνέδριο και ευελπιστούμε να είμαστε σε θέση να τους παρέχουμε ανάλογες ευκαιρίες μάθησης και στο μέλλον.

Η ομιλία του Φίλιππου Σιατούφη είναι διαθέσιμη εδώ.

Η ομιλία του Γιώγου Χάλκου είναι διαθέσιμη εδώ.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ.

Η Υπεύθυνη Καθηγήτρια

Δέσποινα Ποιμενίδου

Φιλόλογος, μέλος ΕΠ.Ε.Σ.